Dorsz w jarzynach

Dorsz w jarzynach

  • 700 g dorsza
  • 400 g marchewki
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • olej rzepakowy lub ryżowy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  1. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Pora i cebulę pokroić, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw. Obsmażyć chwilę, dodać ziele angielskie i listki laurowe.
  2. W małej ilości wody rozprowadzić koncentrat pomidorowy i dodać do warzyw. Po chwili dodać również Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon i gotować jeszcze 10 minut. Rybę włożyć do płytkiego naczynia i zalać warzywami z sosem. Podawać od razu lub na zimno.