Delikatna wołowina z sosem czosnkowym i warzywami

Delikatna wołowina z sosem czosnkowym i warzywami

  • 300 g wołowiny (np. antrykotu)
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 50 g młodej kukurydzy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
  • kawałek imbiru (około 1 cm)
  • ½ małej czerwonej ostrej papryczki chili
  • ½ małej żółtej ostrej papryczki chili
  • dymka do dekoracji
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • dowolny makaron
  1. Przygotować marynatę z Sosu Sojowego Blue Dragon i pieprzu. Włożyć do niej pokrojone w paski mięso. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Pieczarki pokroić w plasterki. Marchewkę oczyścić i pociąć w słupki. Papryczkę chili umyć, wydrążyć i posiekać w plasterki. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć : wołowinę, drobno posiekany czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cebulę. Następnie dodać przygotowane warzywa. Smażyć przez chwilę. Dołożyć Sos Czosnkowy Blue Dragon. Całość podgrzewać przez chwilę, mieszając. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron i sos. Danie udekorować posiekaną dymką.

Do przygotowania dania można użyć makaronu ryżowego i odrobiny Oleju Sezamowego Blue Dragon, dzięki czemu danie nabierze głębi smaku.