Orzechowe krewetki na patyczkach

Czosnkowe krewetki na patyczkach

  • 1 kg dużych krewetek tygrysich, surowych i obranych
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g imbiru
  • sok z ½ limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
  • olej sezamowy (opcjonalnie)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 300 g ryżu
  • dymka do dekoracji
  1. Czosnek oraz imbir obrać i bardzo drobno posiekać, po czym włożyć do miski. Dodać krewetki, sok z limonki oraz 3 łyżki Sosu Czosnkowego Blue Dragon. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do marynaty można dodać kilka kropli oleju sezamowego i posiekaną kolendrę. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Krewetki nabić na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Sos Czosnkowy Blue Dragon wymieszać z odrobiną wody i podgrzewać przez 5 minut. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, dodać krewetki i polać sosem czosnkowym. Danie posypać posiekaną dymką.