Chłodnik z plasterkami wieprzowiny

Chłodnik z plasterkami wieprzowiny

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
  • 1 pęczek botwiny z młodymi buraczkami
  • 3 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 400 g kefiru
  • sól
  • pieprz
  1. Z botwiny i buraczków przygotować szybki wywar i ostudzić. Do wywaru dodać posiekane ogórki (bez gniazd nasiennych), rzodkiewkę, czosnek, zioła. Dodać kefir i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Całość wstawić do lodówki.
  2. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, przyprawić solą i pieprzem. Pokroić w plastry. Na małej ilości oleju obsmażyć z każdej strony i podlać Sosem Chow Mein Blue Dragon. Poddusić kilka minut.
    Chłodnik podawać z polędwiczkami i opcjonalnie z gotowanymi młodymi ziemniakami.